AktualityPropojenost osobní asistence a projektu pro pečující Dva životy Praha

8. 6. 2021

V prosinci 2018 začala služba osobní asistence docházet do domácnosti paní Heleny (88 let). O paní Helenu se stará její jediná dcera, paní Lucie, která ale musí docházet do zaměstnání. Asistence v počátcích byla pouze 2x v týdnu, protože paní Helena byla i přes svůj věk a stav poměrně soběstačná (zvládla si ohřát připravený oběd v mikrovlnné troubě, samostatně se najíst i napít, dojít si na toaletu), bohužel se ale stávalo, že v případě opuštění domácnosti, se paní Helena ztrácela venku a v případě nerovností občas upadla. Asistenti paní podporovali v soběstačnosti, aktivizovali ji prohlížením fotografií, trénováním paměti, kreslením a dalšími činnostmi.

Začínáme pečovat

Protože paní Lucie kromě pečování o maminku dochází také do zaměstnání, byl jí nabídnut projekt pro pečující Dva životy Praha. Na počátku jsme pomohli vyřídit navýšení příspěvku na péči, díky kterému může hradit službu osobní asistence. Využila také konzultace trenéra paměti, který doporučil různé druhy aktivizace, vysvětlil, na které aktivity se zaměřit, popsal vhodná cvičení, která mohla paní Lucie nebo osobní asistentky s paní Helenou dělat.

Bohužel na jaře 2019 paní Helena onemocněla a musela být hospitalizovaná. S její dcerou jsme však v rámci projektu pro pečující zůstali v kontaktu. Paní Helena byla následně z nemocnice přemístěna do pobytového zařízení. A její dcera stále přemítala, zda si maminku vzít domů a jak bude zvládat skloubit péči s prací. V této situaci hodně pomáhala podpora a rozhovory s naší psychoterapeutkou a rodinnou průvodkyní.

Péče doma

Paní Lucie se nakonec rozhodla, že by chtěla pečovat o maminku doma. V rámci projektu jí konzultantka pro slaďování pomohla zařídit polohovací postel pro maminku na doma, dále pak chodítko a zpětně pomáhala s vyřízením příspěvku na zvláštní pomůcku, tedy na schodolez. A opět se domluvila služba osobní asistence, tentokrát již každý všední den na 8 hodin. Která započala 4 dny před Štědrým dnem roku 2019. Paní Helena byla ležící, vše okolo péče, stravy, omývání muselo být zabezpečeno druhou osobou. Odbornice z oboru ošetřovatelství pak paní Lucii ukázala, jak správně s maminkou manipulovat, doporučila hygienické pomůcky či zhodnotila stav pokožky. Či fyzioterapeut ukázal základní cvičení horních a dolních končetin a edukovala, jak paní Helenu polohovat.

Kromě osobní asistence tak paní Lucii pomohli s péčí o maminku také odborníci z našeho multidisciplinárního týmu: rodinná průvodkyně, konzultantka pro slaďování pracovního života a péče, klinická farmaceutka, fyzioterapeutka, ošetřovatelka, sociální pracovnice a trenér paměti.

Zpětně paní Lucie hodnotí rozhodnutí vzít si maminku domů a pečovat o ni v domácím prostředí velmi pozitivně. Vzhledem k tomu, že na jaře 2020 začala pandemie koronaviru a ona by za maminkou nemohla do zařízení docházet, neví, v jakém stavu by maminka nyní v zařízení byla.

Za rok 2020 došlo k velkému posunu. Paní Helena nyní spolu s fyzioterapeutem, zdravotní sestrou z domácí péče, dcerou a osobními asistenty trénuje po bytě chůzi s chodítkem, zvládá se sama napít a najíst připraveného jídla a pití, a při aktivizaci opět maluje či skvěle odříká slova např. opačného významu. Obě si užívají společných procházek  díky pořízenému schodolezu.