AktualityKřehká nemoc

15. 6. 2021

Osteoporóza, česky řídnutí kostí. Jde o chronické onemocnění kostry charakterizované úbytkem kostní hmoty a poruchami stavby kosti s následným zvýšením křehkosti kostí a tím navazujícím rizikem zlomenin. K těm dochází bez předchozího úrazu nebo už při malé zátěži kosti. Nejčastěji se vyskytují u kyčelního kloubu, v oblasti zápěstí a páteře (hrudní a bederní obratle). Tento stav je nejčastěji způsoben nedostatkem vápníku, vitaminu D, pohlavních hormonů a zvýšeným odbouráváním kostní tkáně při nedostatku fyzické zátěže.

Kdo je v ohrožení

Vyšší riziko osteoporózy mají ženy po menopauze, kdy dochází ke snížení produkce ženských pohlavních hormonů. Zlomeninu v důsledku osteoporózy utrpí během svého života 40 – 50 % žen ve věku nad 50 let. Ale v ohrožení jsou i muži, pokud mají nízkou tělesnou hmotnost (BMI je menší než 18,5 kg/m²) a malou fyzickou zátěž, kuřáci, konzumenti nadměrného množství alkoholu, lidé s nesnášenlivostí mléčných výrobků, lidé s rodinným výskytem osteoporózy. Také některé léky nebo některá chronická onemocnění mohou být spouštěčem nemoci.

Projevy

Pozor, osteoporóza má pomalý a často bezpříznakový vývoj. Toto onemocnění bývá často dlouhou dobu bezbolestné nebo se může projevovat jen pobolíváním v zádech či zvětšujícím se zakřivením páteře. Dalším příznakem je postupná deformace postavy, výška postavy se zmenšuje (i o 10 centimetrů a více). Často se na to, že pacient trpí onemocněním osteoporóza, přijde až s první zlomeninou.

Léčba pomocí  léků

Když už je nemoc diagnostikovaná, je potřeba nasadit léčbu. Většinou se jedná o léky a suplementy:

  • Vápník
  • Vitamín D
  • Hormonální terapie
  • Deriváty paratohormonu
  • Denosumab

Před zahájením léčby nemoci osteoporóza, či v začátku terapie bisfosfonáty se doporučuje navštívit svého zubního lékaře a o léčbě ho informovat. Mnohem lepší je ale nemoci předcházet. Jak?

1. Jezte dostatek zeleniny, ovoce a vlákniny

Tyto potraviny obsahují vlákninu a základní vitamíny a minerály. Snažte se jíst každý den alespoň čtyři porce zeleniny a tři porce ovoce, ideálně v poměru 2:1 ve prospěch zeleniny. To znamená zhruba 270 gramů zeleniny a 130 gramů ovoce.

2. Vybírejte si zdravé zdroje bílkovin a tuků

Preferujte rostlinné bílkoviny, jako jsou fazole a ořechy, pokud maso, tak ryby, drůbež bez kůže a libové kousky masa. Rostlinné proteiny jsou bohaté na vitamíny, minerály a estrogenní rostlinné sloučeniny, které pomáhají chránit kosti. Nízkotučné mléčné výrobky jsou dalším dobrým zdrojem bílkovin a poskytují také vápník.

3. Pravidelně se hýbejte

Cvičení napomáhá udržovat správnou rovnováhu v tvorbě a úbytku kostní hmoty. V mládí navyšuje množství kostní hmoty, v dospělosti zpomaluje její ztrátu a udržuje kosti zdravé. Pohybová aktivita snižuje riziko pádů díky posílení svalů a zlepšení koordinace pohybů. Pohyb prospívá Vašim kostem nezávisle na věku.

Nejlepší cvičení je s vlastní vahou, při kterém se kosti nepřetěžují. Řadíme sem chůzi, nordic walking, tenis, volejbal, aerobic, tanec a další podobné sporty ve „vzpřímené“ poloze. Plavání nebo jízda na kole prospívají našim svalům a srdci, nedochází však při nich k potřebnému zatěžování kostí.

Objem cvičení záleží na Vašem věku a zdravotním stavu. Pokud nejste zvyklí cvičit, je třeba začít pozvolna a postupně navyšovat dobu věnovanou pohybové aktivitě až na 40 minut 3-4x týdně. V případě jakéhokoliv onemocnění byste měli konzultovat vhodnou pohybovou aktivitu se svým ošetřujícím lékařem.

4. Omezte příjem cukru a soli ve stravě

Potraviny, které obsahují přidané cukry, obvykle obsahují spoustu kalorií a konzervantů a jen velmi málo vitamínů, minerálů a dalších živin. Sůl může způsobit vysoký krevní tlak a zvýšit vylučované množství vápníku. Zaměřte se na limit 2,3g soli denně (jedna čajová lžička).

5. Omezte konzumaci alkoholu a kofeinu

Zvýšená konzumace alkoholu urychluje úbytek kostní hmoty a snižuje schopnost těla absorbovat vápník. Maximální povolené množství alkoholu na den: víno 3 dcl, pivo 5 dcl. U žen se předpokládá poloviční množství. Kofein může mírně zvýšit ztrátu vápníku močí. Konzumace až tří šálků kávy denně je s ohledem na ztráty vápníku močí zcela v pořádku.

6. Přijímejte dostatek vápníku a vitamínu D

Nejdůležitější je příjem ve Vaší stravě. 

 

zdroj: https://www.ikem.cz