AktualityAutoimunitní onemocnění

2. 9. 2021

Jedná se o nemoc, kterou si organizmus způsobuje sám. Jedná se o autoimunitní onemocnění. Dochází při něm k destrukci vlastních tkání, kde si imunitní systém myslí, že zdravé tkáně vlastního těla jsou cizí vetřelci a začne je napadat. Může se jednat o autoimunitní onemocnění štítné žlázy, revmatoidní artritidu, roztroušenou sklerózu, lupus, střevní záněty, diabetes  a jiná onemocnění. Tato nemoc začíná být velice rozšířená, je již pojmenováno přes 80 variant, a je dokonce rozšířenější než onkologická onemocnění. Přitom spousta lidí neví, že onemocnělo právě touto chorobou.

V léčbě autoimunitního onemocnění je důležité pochopit jeho příčiny. Ty spadají do těchto oblastí:

5 oblastí autoimunitního onemocnění
  1. Genetická predispozice 
  2. Environmentální spouštěče – bakterie, viry, paraziti, toxické látky obsažené v kosmetice, hygienických a čistících prostředcích, těžké kovy, nadužívání léků, špatný životní styl, stres, trauma, strava. Tyto spouštěče pak oslabují střevní mikrobiom a dojde ke nerovnováze. 
  3. Střevní disbióza, neboli nerovnováha mezi patogenními a esenciálními bakteriemi střevního prostředí. Složení střevní mikroflóry se podílí na regulaci imunitní homeostázy . Na střevní bakterie má obrovský vliv nejen to, co prochází přímo gastrointestinálním traktem. Tato disbióza pak vede k dalšímu spouštěči – zvýšené propustnosti střeva.
  4. Zvýšená propustnost střev – sliznici střeva tvoří jedna vrstva buněk.Ty vytvářejí těsné spoje, přes které se do krevního řečiště dostávají živiny. Jsou z větší části absorbovány v tenkém střevě. Zvýšená propustnost střeva je stav, kdy se tyto těsné spoje začínají rozestupovat a do krve se tak dostávají mnohem větší molekuly a látky, které v krvi nemají co dělat a imunitní systém na ně začne reagovat. 
  5. Systémová reakce imunitního systému – všechny 4 výše uvedené body zahltí náš imunitní systém natolik, že se zvýší množství konkrétních protilátek a naše tělo začíná napadat vlastní tkáně (například alopecie, kdy vypadávají vlasy, obočí, řasy, Hashimoto, kdy imunita ničí vlastní štítnou žlázu, roztroušená skleróza, kdy imunita napadá nervový systém apod.)
Jak se autoimunitní onemocnění léčí
  1. Nakreslete si vlastní časovou osu vašeho života – identifikujte environmentální ale i psychické zátěže. A to od doby, na kterou si pamatujete. Vypište si jaké léky jste užívali, operace, nemoci a traumata. Ulehčíte tím práci nejen sobě, ale všem lékařům terapeutům, kteří to po vás budou vyžadovat.
  2. Eliminujte nejčastější potravinové alergeny  – gluten, kasein, laktóza, průmyslově zpracované cukry, škroby a veškeré průmyslově zpracované potraviny. Vyřaďte alkohol a některým velmi prospěje i vyřazení kávy. A nebojte, existuje stále velké množství potravin, které můžete konzumovat.
  3. Určitě se nechte otestovat na možné infekce, především na borelie, EBV, chlamydie apod.
  4. Pokud máte podezření na otravu těžkými kovy, nechte se otestovat – vhodná je kombinace testů moči, krve a vlasů.
  5. Zaměřte se na svá střeva – zde je to velmi individuální podle toho, čeho je ve střevech nadbytek či naopak schází. Může se krom zvýšené propustnosti střeva jednat o dysbiózu, přemnožení parazitů, nejrůznějších plísní, více bakterií produkujících histamin, málo laktobacilů či bifidobakterií, špatné pH apod.
  6. Pracujte se svým lékařem na identifikaci možných deficitů, především vitamínů D a B, Mg, C, omega 3 kyseliny, N-acetyl L-cystein a glutathion, zinek.
  7. Zaměřte se na byliny a potraviny s protizánětlivými, antioxidačními účinky jako jsou: kurkumin, zázvor, CBD (kanabidiol), zelený čaj, rozmarýn, kadidlovník, oregano a další.
  8. Vytvořte netoxickou domácnost a život obecně – zbavte se konvenčních čistících přípravků, kosmetiky, hygienických potřeb a nahraďte je netoxickými, nezatěžujícími vaše tělo ani životní prostředí. Vyřaďte plasty a ftaláty. Extrémní tetování kůže může mít také vliv na váš imunitní systém.
  9. Pijte filtrovanou vodu.
  10. Mějte kvalitní spánek, cvičte hluboké dýchání, relaxaci a pravidelně se hýbejte.
  11. Vyřešte si „toxické vztahy“, které vám způsobují stres a na váš imunitní systém mají také velký vliv.

zdroj: Institut funkční medicíny a výživy